Sos tzatziki

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sos tzatziki to tradycyjny grecki sos, który doskonale komponuje się z różnymi potrawami. Jest lekki, orzeźwiający i pełen aromatycznych ziół. Można go podawać jako dip do warzyw, sos do mięsa lub jako dodatek do sałatek. Przygotowanie tego sosu jest bardzo proste, a oto lista składników, które będą Ci potrzebne:

Sos tzatziki – składniki

  • 1 ogórek gruntowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 500g greckiego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
  • 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu

Możesz również dodać kilka innych składników, aby dostosować sos do swojego gustu. Na przykład, jeśli lubisz pikantne potrawy, możesz dodać 1/2 łyżeczki posiekanej papryczki chili lub odrobinę tabasco.

Sos tzatziki – przepis krok po kroku

  1. Na początku obierz ogórek i zetrzyj go na tarce o grubych oczkach. Następnie odsącz go z nadmiaru soku, aby sos nie był zbyt wodnisty.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj.
  3. W misce połącz jogurt, oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekane zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
  4. Dodaj starty ogórek i posiekany czosnek do miski z pozostałymi składnikami. Ponownie dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  5. Sos tzatziki jest gotowy! Przełóż go do miseczki i schłódź w lodówce przez co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły.

Teraz możesz cieszyć się pysznym sosem tzatziki! Możesz go podać jako dodatek do grillowanego mięsa, sałatek lub jako dip do chrupiących warzyw. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *