Sos z zielonego pieprzu
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Sos z zielonego pieprzu czyli mój ulubiony sos do steków. Należy użyć zielonego, marynowanego pieprzu – który ma bardzo orzeźwiający aromat i doskonale podkreśla aromat wołowiny. Lubię ten sos też za konsystencję – jast kremowa i gładka, lecz co jakiś czas przełamują ją delikatne chrupnięcie kulki zielonego pieprzu. To idealnie złożona kombinacja smaku. Sos pieprzowy robi się na bazie sosu własnego z uprzednio smażonego mięsa, odpowiednio go redukując i dodając odrobinę bulionu. Przepis na doskonałe steki znajdziecie tutaj: stek wołowy
Sos z zielonego pieprzu – składniki
- sos pozostały po smażeniu steka będzie najlepszą i najbardziej aromatyczną bazą
- 150 ml wywaru wołowego
- 100 ml białego wytrwanego wina
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
- 1-2 łyżki śmietany
- 1-2 łyżki odsączonego marynowanego zielonego pieprzu
Sos z zielonego pieprzu – przepis
- Patelnię po wysmażonych stekach zalać bulionem wołowym oraz winem. Na dużym ogniu należy zredukować całość do połowy objętości.
- Następnie dodajemy marynowany zielony pieprz, musztardę oraz śmietanę i dalej gotujemy około 3-4 minuty, aż do połączenia wszystkich składników.
- Gotowy sos serwujemy jako dodatek do steków np. z polędwicy wołowej.
Sos z zielonego pieprzu jest najlepszy do mięs, czy to pieczeni, steków, czy mięsa gotowanego – po prostu świetnie gra z mięsem. Jeśli chodzi o steki to doskonały do nich jest również sos chimichurri.