Surówka kopenhaska
Czas przygotowania:
25 min
Czas gotowania:
...
Łączny czas:
25 min
Ilość porcji:
2-3
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
Norweska
Surówka kopenhaska – składniki
- 1 główka kapusty pekińskiej
- 2 marchewki
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 pęczek koperku
- 200g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki majonezu
- sól i pieprz do smaku
Surówka kopenhaska – przepis krok po kroku
- Przygotuj warzywa: kapustę pekińską poszatkuj, marchewki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, papryki pokrój w paski, cebulę pokrój w cienkie plasterki, koperek posiekaj.
- W dużej misce wymieszaj jogurt naturalny i majonez, dodaj sól i pieprz do smaku.
- Dodaj do sosu przygotowane warzywa: kapustę, marchewki, papryki, cebulę i koperek. Dokładnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
- Surówkę kopenhaską podawaj schłodzoną.
Surówka kopenhaska to idealne danie na letnie dni. Świeże warzywa w połączeniu z jogurtem i majonezem tworzą lekką i orzeźwiającą surówkę. Możesz ją podać jako dodatek do dań głównych lub jako samodzielne danie. Surówka kopenhaska jest również doskonała na grillowe przyjęcia i pikniki. Jej przygotowanie jest proste i szybkie, a smak z pewnością zachwyci Twoich gości.