Szarlotka z kruszonką bez jajek

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

45 min

Łączny czas:

1 godz. 15 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

średni

Typ kuchni:

międzynarodowa

Szarlotka z kruszonką to tradycyjne polskie ciasto z delikatnym jabłkowym nadzieniem i chrupiącą kruszonką jest tak samo smaczne jak jego klasyczna wersja.

Szarlotka z kruszonką bez jajek – składniki

Na ciasto:

  • 300g mąki pszennej
  • 150g cukru
  • 200g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:

  • 1kg jabłek
  • 100g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Na kruszonkę:

  • 200g mąki pszennej
  • 100g cukru
  • 125g masła

Jeżeli wolisz mniej słodkie ciasto, zmniejsz ilość cukru. Możesz również dodać do nadzienia rodzynki lub orzechy dla dodatkowej tekstury i smaku.

Szarlotka z kruszonką bez jajek – przepis krok po kroku

  1. Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć ciasto. Następnie włóż je do lodówki na 30 minut.
  2. W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na małe kawałki. W dużym garnku poddusz jabłka z cukrem i cynamonem, aż staną się miękkie.
  3. Przygotuj kruszonkę, mieszając mąkę, cukier i masło, aż uzyskasz kruszony ciasto.
  4. Wyjmij ciasto z lodówki i rozłóż je na dnie formy do pieczenia. Na wierzch wyłóż jabłka, a na samym końcu pokryj wszystko kruszonką.
  5. Wstaw szarlotkę z kruszonką bez jajek do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 45 minut, aż kruszonka zrobi się złota.
5/5 - (1 vote)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *