Szynka pieczona w cytrusach

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

2 godz.

Łączny czas:

2 godz. 30 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa, polska

Szynka pieczona w cytrusach – składniki

  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 pomarańcze
  • 1 cytryna
  • 2 limonki
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Szynka pieczona w cytrusach – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj szynkę, usuwając ewentualne nadmiary tłuszczu.
  2. W misce wymieszaj sok z pomarańczy, cytryny i limonek.
  3. Do soku dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód, musztardę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, tworząc marynatę.
  4. Szynkę umieść w naczyniu do pieczenia i polej ją przygotowaną marynatą. Pozostaw na minimum 2 godziny, aby mięso nabrało smaku.
  5. Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180°C.
  6. Przełóż szynkę wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego i przykryj folią aluminiową.
  7. Piecz szynkę w nagrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny.
  8. Po upływie tego czasu, zdejmij folię aluminiową i podnieś temperaturę piekarnika do 200°C.
  9. Piecz szynkę jeszcze przez 30 minut, aż skórka będzie chrupiąca i lekko zrumieniona.
  10. Wyjmij szynkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  11. Po ostygnięciu, pokrój szynkę na plasterki i podawaj jako główne danie.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *