Tarta z cukinią

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tarta z cukinią – składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 100 g startego żółtego sera
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Tarta z cukinią – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj ciasto francuskie zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Wyłóż nim formę do tarty.
  2. Obierz i pokrój cukinie w cienkie plastry. Cebulę również pokrój w cienkie plasterki.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż cebulę, a następnie dodaj cukinię. Smaż przez kilka minut, aż cukinia będzie miękka. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Na przygotowanym cieście rozłóż podsmażone warzywa.
  5. W misce wymieszaj jajka, śmietanę kremówkę oraz starty żółty ser. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Wlej mieszankę jajeczno-serową na warzywa w tarcie.
  7. Wstaw tartę do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 30-35 minut, aż masa jajeczno-serowa się zetnie i tarta będzie złocista.
  8. Wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
  9. Podawaj tarta z cukinią – prosta i pyszna na ciepło lub na zimno, jako przekąskę lub główne danie.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *