Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – składniki
- 250g pełnoziarnistej mąki
- 125g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 por
- 100g szynki
- 150g sera żółtego
- 200ml śmietany kremówki
- 4 jajka
- sól i pieprz do smaku
Tarta z porem, szynką i serem na pełnoziarnistym spodzie – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, pokrojone w kostkę zimne masło i szczyptę soli, aż powstanie kruszonka.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą. Zawinięte w folię, wstaw do lodówki na 30 minut.
- Por umyj i pokrój w cienkie plasterki. Szynkę pokrój w kostkę, a ser żółty zetrzyj na tarce.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i wyłóż nim formę do tarty. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 10 minut w temperaturze 180°C.
- Na lekko przestudzonym spodzie rozłóż por, szynkę i ser. W misce wymieszaj śmietanę kremówkę, jajka, sól i pieprz.
- Zalej nadzienie tarty przygotowanym mieszanką śmietanową.
- Piecz tartę w piekarniku przez około 30-35 minut, aż masa się ścięnie i tarta nabierze złocistego koloru.
- Wyjmij tarta z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przed podaniem.