Tarta ze śliwkami i morelami

Czas przygotowania:

55 min

Czas gotowania:

35 min

Łączny czas:

1 godz. 30 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

międzynarodowa

Tarta ze śliwkami i morelami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 125g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 500g śliwek
  • 250g moreli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Tarta ze śliwkami i morelami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, masło, jajko, cukier i sól, aż powstanie jednolite ciasto.
  2. Zawinięte w folię, wstaw ciasto do lodówki na 30 minut.
  3. W międzyczasie umyj śliwki i morele, usuń pestki i pokrój na połówki.
  4. Wymieszaj cukier puder, cynamon i mąkę ziemniaczaną.
  5. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość około 3 mm.
  6. Przełóż ciasto do formy do tarty, delikatnie dociskając do brzegów.
  7. Posyp ciasto mieszanką cukru pudru, cynamonu i mąki ziemniaczanej.
  8. Rozłóż równomiernie połówki śliwek i moreli na cieście.
  9. Wstaw tartę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C.
  10. Po upieczeniu, wyjmij tartę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  11. Spróbuj pysznej Tarty ze śliwkami i morelami!
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *