Tatar z surowego łososia
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
-
Łączny czas:
20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
międzynarodowa
Tatar z łososia czyli jak wyczarować pyszne danie z surowej ryby i podstawowych przypraw. Bardzo lubię łososia – najbardziej na surowo czyli w sushi lub właśnie w postaci tatara – ma bardzo przyjemny aromat i konsystencję. Żeby tatar ładnie wyglądał posiekajcie go nożem – nie mielcie tego delikatnego mięsa w maszynce. Dodajcie soli, pieprzu, cytryny i oliwy. Zazwyczaj dodaję kapary, ale tym razem ich nie miałam. Jeśli chcecie mieć tatar w japońskim stylu dodajcie sos sojowy Kikkoman i odrobinę sosu chilli sriracha – właśnie w ten sposób przygotowuję sushi gunkan.
Tatar z surowego łososia – składniki
- świeży surowy łosoś
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- cytryna
Tatar z surowego łososia – przepis
- Ostrym nożem pokroić łososia w drobną kostkę, następnie dodać soli i pieprzu oraz odrobinę oliwy.
- Jeśli chcecie, żeby tatar stał się jeszcze bardziej kremowy możecie użyć żółtka jajka, ja wolę lekki tatar z łososia i używam tylko oliwy.
- Tuż przed podaniem skrapiam tatar cytryną – uważajcie, żeby nie przesadzić z jej ilością bo ryba się zetnie od kwasu – a przecież robimy tatar a nie ceviche.
Do tatara z łososia doskonale pasują kapary – jeśli ich użyjecie nie przesadźcie z solą – kapary mają jej w sobie dużo. Ja dodałam odrobinę koperku, który pięknie pachnie i czyni tatar z łososie jeszcze bardziej delikatnym. Uwielbiam świeżą bułkę z masłem a na niej grubą warstwę tatara z łososia.
Dziękuję za ten wpis.
Serdecznie dziekuje za inspirujące przepisy. Wczoraj na wigilijne spotkanie z przyjaciółmi zrobiłam tatar sledziowy po węgiersku i paszteciki i to były dwa hity! Zostałam okrzyknieta najlepsza kucharka imprezy:) a dodam, ze ja nawet nie lubię gotować. Poprostu te potrawy tak swietnie sie komponują smakowo, ze nawet początkujący (leniwy) kucharz, odniesie sukces kulinarny:)