Tiramisu w pucharkach

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tiramisu przepis czyli jak szybko i łatwo przygotować wspaniały włoski deser z żółtek, cukru, serka mascarpone, kawy z amaretto w których to namaczamy biszkopty. Amaretto to migdałowy likier, który podkreśla smak tego deseru – ale nie martwcie się Tiramisu np. z rumem też jest pyszne. Ważne jest zaparzenie mocnej kawy, w której krótko namacza się biszkopty, tak żeby zbytnio ich nie rozmiękczyć. Istotnym elementem jest idealne ubicie żółtek z cukrem na gęsty kogel-mogel, dopiero gdy cukier utrzecie na gładką masę dodajcie serka mascarpone. Najlepsze tiramisu zjecie po co najmniej 8 godzinach chłodzenia – jest pyszne.

Tiramisu – składniki:

  • 3 żółtka jajek
  • 3 łyżki cukru
  • 250 gramów serka mascarpone
  • małe opakowanie biszkoptów
  • spora filiżanka czarnej, mocnej kawy
  • solidny chlust amaretto lub innego alkoholu ja użyłam rumu
  • odrobina kakao do posypywania każdej warstwy biszkoptów i oczywiście z wierzchu

Tiramisu – przepis:

  1. Do miski wrzucić 3 dobrze oddzielone żółtka jaj i dosypać do nich 3 łyżki cukru – miksować do uzyskania gęstej, jasnożółtej masy a la koglu moglu.
  2. Do gładkiej masy z żółtek i cukru należy dodać opakowanie serka mascarpone i solidnie wymieszać masy – najlepiej mikserem.
  3. W międzyczasie zaparzyć mocną kawę i gdy trochę przestygnie dolać do niej około 60 ml alkoholu – w oryginalnym przepisie jest to amaretto, ale można użyć tego co jest pod ręką.
  4. Biszkopty namaczać dosłownie 2 sekundy w kawie i układać w naczyniu. Warstwę biszkoptów posypać delikatnie kakao, a następnie przesmarować masą z żółtek i sera mascarpone.
  5. Układać tyle warstw ile się Wam podoba – ja ułożyłam 2, całość oprószyć kakao.
  6. Deser należy chłodzić co najmniej 4 godziny – najlepszy jest na kolejny dzień.

Delikatna chmurka tiramisu ukoi wszystkie lęki.

tiramisu
Tiramisu w pucharkach
4/5 - (26 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

2 komentarze

  1. Ale to tiramisu szubko się robi. Smakuje wspaniale. Serek mascarpone to oryginalny dodatek. Dobry, bardzo dobry deser. Nie trzeba siedzieć w piekarniku. Dobra robota. Proszę o więcej „szybkich „przepisów na desery, bo mam niecierpliwą rodzinkę

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *