Tiramisu truskawkowe
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
2 godz. 00 min
Łączny czas:
2 godz. 20 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
średni
Typ kuchni:
włoska
Wszyscy znamy tradycyjne tiramisu, ale czy próbowałeś już jego letniej wersji? Tiramisu truskawkowe to kremowy deser, który łączy w sobie smak soczystych truskawek i delikatnej mascarpone, a wszystko to uzupełnia aromat kawy i amaretto. To nieskomplikowany przepis, który w krótkim czasie pozwoli Ci stworzyć efektowny deser idealny na letnie popołudnie.
Tiramisu truskawkowe – składniki
Będziesz potrzebować:
- 500 g truskawek
- 250 g serka mascarpone
- 200 g biszkoptów (alternatywnie możesz użyć ciastek amaretti)
- 3 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 1/2 szklanki mocnej, chłodnej kawy
- 4 łyżki likieru amaretto (możesz zastąpić go brandy lub pominięć w ogóle)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- Kakao do posypania (opcjonalnie)
Tiramisu truskawkowe – przepis krok po kroku
- Najpierw przygotuj krem. Ubij żółtka z cukrem pudrem na jasnożółty, puszysty krem. Dodaj mascarpone, likier amaretto i ekstrakt z wanilii, a następnie miksuj, aż składniki się połączą.
- Truskawki umyj, osusz i pokrój na pół (lub na mniejsze kawałki, jeśli są duże).
- Biszkopty namocz w chłodnej kawie. Ułóż je na dnie formy do tiramisu lub dużej, płaskiej salaterki.
- Na biszkoptach ułóż warstwę połowic truskawek, a następnie warstwę kremu mascarpone. Powtarzaj te kroki, aż zużyjesz wszystkie składniki, kończąc na warstwie kremu.
- Wstaw tiramisu truskawkowe do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby dobrze się schłodziło i zastygło.
- Przed podaniem posyp deser kakao i pozostałymi truskawkami. Ciesz się wyjątkowym smakiem letniego tiramisu truskawkowego!