Tiramisu w pucharku
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Tiramisu w pucharku – składniki
- 250g serka mascarpone
- 2 jajka
- 50g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 200ml śmietany kremówki
- 200ml mocnej kawy
- 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
- 200g biszkoptów
- 2 łyżki kakao
Tiramisu w pucharku – przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
- Dodaj mascarpone i ekstrakt z wanilii, kontynuuj ubijanie aż do połączenia składników.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
- Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą serową.
- W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę.
- Stopniowo dodawaj ubite białka do masy serowej, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
- W małej misce wymieszaj kawę z likierem amaretto (opcjonalnie).
- Przełóż połowę biszkoptów do pucharków i skrop je kawą z likierem.
- Na biszkoptach rozprowadź połowę masy serowej.
- Powtórz warstwy biszkoptów i masy serowej.
- Posyp wierzch tiramisu w pucharku kakao.
- Przełóż pucharki do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby tiramisu dobrze się schłodziło.
- Serwuj tiramisu w pucharku schłodzone.