Tiramisu w pucharku

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Tiramisu w pucharku – składniki

  • 250g serka mascarpone
  • 2 jajka
  • 50g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200ml śmietany kremówki
  • 200ml mocnej kawy
  • 2 łyżki likieru amaretto (opcjonalnie)
  • 200g biszkoptów
  • 2 łyżki kakao

Tiramisu w pucharku – przepis krok po kroku

  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. W misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj mascarpone i ekstrakt z wanilii, kontynuuj ubijanie aż do połączenia składników.
  4. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  5. Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą serową.
  6. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę.
  7. Stopniowo dodawaj ubite białka do masy serowej, delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
  8. W małej misce wymieszaj kawę z likierem amaretto (opcjonalnie).
  9. Przełóż połowę biszkoptów do pucharków i skrop je kawą z likierem.
  10. Na biszkoptach rozprowadź połowę masy serowej.
  11. Powtórz warstwy biszkoptów i masy serowej.
  12. Posyp wierzch tiramisu w pucharku kakao.
  13. Przełóż pucharki do lodówki na co najmniej 2 godziny, aby tiramisu dobrze się schłodziło.
  14. Serwuj tiramisu w pucharku schłodzone.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *