Uszka z grzybami

Czas przygotowania:

60 min.

Czas gotowania:

5 min.

Łączny czas:

1 godz. 5 min.

Ilość porcji:

8

Stopień trudności:

Średnie

Typ kuchni:

Polska

Uszka z grzybami to wspaniałe wigilijne danie – doskonałe do barszczu, nie ma nic lepszego niż uszka według przepisu cioci Haliny, którego to zdobycie przysporzyło nam nie lada trudności, ale nasz wysłannik terenowy Monika – spisał się doskonale. Przepis jest dokładny i po przetestowaniu smakuje tak samo jak oryginał. Ach co to są za uszka. Załączam też schemat jak lepić uszka. Do tak szykownych i delikatnych uszek polecam domowy barszcz czerwony.

Uszka z grzybami – składniki

Ciasto na uszka:

  • 1,5 – 2 szklanki mąki – podsypujcie z wyczuciem w czasie wyrabiania ciasta
  • 1 jajko całe
  • 1 łyżka oleju
  • ciepła woda do wyrobienia ciasta

Farsz do uszek z grzybami:

  • 20 dag suszonych grzybów
  • 0,5 kg pieczarek
  • cebula
  • sól
  • pieprz

 

jak lepić uszka?
Lepienie uszek – krok po kroku

 

Uszka z grzybami – przepis

  • Suszone grzyby namoczyć na noc przed „operacją uszka”, nazajutrz gotować razem z pieczarkami do miękkości pieczarek.
  • Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie grzyby z cebulą przemielić przez maszynkę i doprawić obficie solą i pieprzem.

Przepis na ciasto do uszek:

  1. Wymieszać mąkę z jajkiem i łyżką oleju, następnie podlewać stopniowo ciepłą wodą i delikatnie wyrabiać – ciasto powinno być sprężyste i delikatne.
  2. Cienko rozwałkować ciasto i powycinać kwadraty 6 na 6 cm. Na środek każdej porcji nałożyć łyżeczkę farszu. Kwadrat z ciasta skleić na skos, następnie połączyć rogi trójkąta -śliczne powstanie w uszko.
  3. Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia uszek.

Pozostaje już tylko utopienie aromatycznych uszek w rubinowym barszczu i przystępujemy do pożerania.

wigilijny barszcz z uszkami
Barszcz z uszkami z grzybami
3.8/5 - (17 votes)
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

4 komentarze

  1. Już się nie mogę doczekać świąt i barszczu z uszkami! Nigdy nie smakuje tak dobrze jak podczas kolacji wigilijnej 🙂

  2. Zastosowaliśmy się do przepisu i wygląda na to, że farszu starczy nam mniej więcej do 2015, bo ciasto już wyrobione:) A poważnie – czy przepis na farsz i ciasto podany został z zachowaniem proporcji? Tj. czy cały farsz miał się zmieścić do tej ilości ciasta, które wyszło z przepisu? Pytam, bo wydaje mi się to niemożliwe…

    • Hmmmm – możliwe, że farszu było więcej – resztę dorzucam do kapusty z grzybami lub mrożę. Czy uszka z grzybami smakowały?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *