Uszka z grzybami
Czas przygotowania:
60 min.
Czas gotowania:
5 min.
Łączny czas:
1 godz. 5 min.
Ilość porcji:
8
Stopień trudności:
Średnie
Typ kuchni:
Polska
Uszka z grzybami to wspaniałe wigilijne danie – doskonałe do barszczu, nie ma nic lepszego niż uszka według przepisu cioci Haliny, którego to zdobycie przysporzyło nam nie lada trudności, ale nasz wysłannik terenowy Monika – spisał się doskonale. Przepis jest dokładny i po przetestowaniu smakuje tak samo jak oryginał. Ach co to są za uszka. Załączam też schemat jak lepić uszka. Do tak szykownych i delikatnych uszek polecam domowy barszcz czerwony.
Uszka z grzybami – składniki
Ciasto na uszka:
- 1,5 – 2 szklanki mąki – podsypujcie z wyczuciem w czasie wyrabiania ciasta
- 1 jajko całe
- 1 łyżka oleju
- ciepła woda do wyrobienia ciasta
Farsz do uszek z grzybami:
- 20 dag suszonych grzybów
- 0,5 kg pieczarek
- cebula
- sól
- pieprz
Uszka z grzybami – przepis
- Suszone grzyby namoczyć na noc przed „operacją uszka”, nazajutrz gotować razem z pieczarkami do miękkości pieczarek.
- Zeszklić drobno posiekaną cebulę. Następnie grzyby z cebulą przemielić przez maszynkę i doprawić obficie solą i pieprzem.
Przepis na ciasto do uszek:
- Wymieszać mąkę z jajkiem i łyżką oleju, następnie podlewać stopniowo ciepłą wodą i delikatnie wyrabiać – ciasto powinno być sprężyste i delikatne.
- Cienko rozwałkować ciasto i powycinać kwadraty 6 na 6 cm. Na środek każdej porcji nałożyć łyżeczkę farszu. Kwadrat z ciasta skleić na skos, następnie połączyć rogi trójkąta -śliczne powstanie w uszko.
- Gotować w osolonej wodzie około minuty od wypłynięcia uszek.
Pozostaje już tylko utopienie aromatycznych uszek w rubinowym barszczu i przystępujemy do pożerania.
Już się nie mogę doczekać świąt i barszczu z uszkami! Nigdy nie smakuje tak dobrze jak podczas kolacji wigilijnej 🙂
To prawa, uszka z grzybami są najlepsze bo często wjeżdżają na stół jako pierwsze.
Zastosowaliśmy się do przepisu i wygląda na to, że farszu starczy nam mniej więcej do 2015, bo ciasto już wyrobione:) A poważnie – czy przepis na farsz i ciasto podany został z zachowaniem proporcji? Tj. czy cały farsz miał się zmieścić do tej ilości ciasta, które wyszło z przepisu? Pytam, bo wydaje mi się to niemożliwe…
Hmmmm – możliwe, że farszu było więcej – resztę dorzucam do kapusty z grzybami lub mrożę. Czy uszka z grzybami smakowały?