Zakwas na żurek
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zakwas na żurek to nieodłączny składnik tradycyjnego polskiego żurku. Bez niego trudno sobie wyobrazić ten kwaśny i aromatyczny zupę. Jeśli chcesz przygotować żurek samodzielnie, to warto zacząć od przygotowania własnego zakwasu. Poniżej znajdziesz przepis na ten niezbędny składnik.
Zakwas na żurek – składniki
- 1 kg mąki żytniej
- 1 litr wody
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cukru
Alternatywnie, zamiast mąki żytniej, można użyć zakwasu żytniego w proszku, który można znaleźć w sklepach spożywczych. W takim przypadku, skróci się czas fermentacji.
Zakwas na żurek – przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj wodę.
- Do wrzącej wody dodaj mąkę żytnią, mieszając energicznie, aby uniknąć grudek.
- Dodaj czosnek, sól i opcjonalnie cukier. Mieszaj, aż składniki się połączą.
- Zdejmij garnek z ognia i przykryj go ściereczką lub pokrywką.
- Pozostaw zakwas na żurek w ciepłym miejscu na około 3-4 dni, aby mógł się odpowiednio zakwasić. W tym czasie zakwas powinien zacząć fermentować i wydzielać charakterystyczny zapach.
- Po upływie 3-4 dni zakwas na żurek jest gotowy do użycia. Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.
Teraz, gdy masz własny zakwas na żurek, możesz użyć go do przygotowania pysznego tradycyjnego żurku. Dodaj go do bulionu z mięsem, warzywami i przyprawami, gotuj i ciesz się smakiem domowego żurku!