Żeberka z miodem i imbirem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 30 min.
Łączny czas:
1 godz. 40 min
Ilość porcji:
6
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
Międzynarodowa
Żeberka wieprzowe, lekko pikantne ze słodko- kwaśnym posmakiem to proste i tanie danie, które będzie bardzo dobrze smakowało z ryżem i np. kiszoną kapustą. Pięknego koloru nada sos sojowy i odrobina cukru, który się karmelizuje podczas pieczenia. Przełamanie smaku zyskamy dzięki koncentratowi pomidorowemu, który nada lekkiej kwaskowatości. Całość podkreśla imbir, chilli i odrobina czerwonej przyprawy do mięs lub gulaszu.
Żeberka z miodem i imbirem – składniki
- 1 – 1,5 kg wieprzowych żeberek – im chudsze tym lepsze
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- kilka łyżek miodu
- 1 płaska łyżeczka chilli
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka przyprawy do mięs – czerwonej
- 5 łyżek stołowych jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- liść laurowy
- ziele angielskie
- słodka mielona papryka
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 50 ml wódki
Żeberka z miodem i imbirem – przepis
- Żeberka umyć i dokładnie wysuszyć. Natrzeć łyżką oliwy lub oleju.
- Oprószyć solą i pieprzem. Imbir, chilli, przyprawę do mięs dokładnie wymieszać – następnie mieszankę wetrzeć w mięso.
- Całość podlać sosem sojowym i natrzeć przecierem pomidorowym. Opcjonalnie oprószyć słodką papryką mieloną – żeberka będą miały piękny kolor.
- Całość zalać pięćdziesiątką wódki – dzięki tamu mamy gwarancję, że mięso będzie miękkie i kruche. Obłożyć mięso liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
- Piec mięso pod przykryciem w 180 stopniach przez około 1,5 godziny. Można odkryć na ostatnie 15 minut – jeśli wolicie wersję bardziej przypieczoną.
- Polecam to proste i bardzo aromatyczne danie. Jest słodko-kwaśno-pikantne. I rozpływa się w ustach.
Bardzo smaczne żeberka wyszły, dziękuję a kolejny super przepis 🙂