Ziemniaczki gratin
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Ziemniaczki gratin to pyszne danie, które idealnie sprawdzi się jako główne danie lub dodatek do obiadu. Ziemniaczki gratin to połączenie delikatnych ziemniaków, aromatycznego sosu i chrupiącej warstwy sera. To danie z pewnością zachwyci Twoje podniebienie!
Ziemniaczki gratin – składniki
- 1 kg ziemniaków
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka masła
- 1 szklanka startego sera żółtego (np. Gouda lub Cheddar)
- Sól i pieprz do smaku
Ziemniaczki gratin – przepis krok po kroku
- Obierz ziemniaki i pokrój je na cienkie plastry.
- W rondlu rozgrzej masło, dodaj posiekany czosnek i smaż przez chwilę, aż czosnek zacznie pachnieć.
- Dodaj śmietanę kremówkę do rondla z czosnkiem i masłem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
- Dodaj starty ser żółty do sosu śmietanowego i mieszaj, aż ser się rozpuści. Dopraw sos solą i pieprzem według własnego smaku.
- W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę ziemniaków, polej je częścią sosu, a następnie powtórz ten proces, aż zużyjesz wszystkie składniki.
- Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 45-50 minut, aż ziemniaki będą miękkie, a wierzch zrumieniony.
- Wyjmij ziemniaczki gratin z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut przed podaniem.
Teraz możesz cieszyć się pysznymi Ziemniaczkami gratin! Smacznego!