Ciasteczka z sezamem

Czas przygotowania:

40 min

Czas gotowania:

15 min

Łączny czas:

55 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Ciasteczka z sezamem – składniki

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki sezamu
  • opcjonalnie: 1/4 szklanki posiekanych orzechów

Ciasteczka z sezamem – przepis krok po kroku

  1. W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier i masło, aż powstanie kruszonka.
  2. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, i zagnieć ciasto, aż składniki się połączą.
  3. Dodaj sezam (i opcjonalnie posiekane orzechy) do ciasta i wymieszaj, aż składniki będą równomiernie rozłożone.
  4. Przykryj ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut, aby się schłodziło.
  5. W międzyczasie, rozgrzej piekarnik do 180°C.
  6. Wyjmij ciasto z lodówki i uformuj z niego małe kulki.
  7. Umieść kulki na blasze do pieczenia, zachowując odstępy między nimi.
  8. Delikatnie spłaszczaj kulki, aby uzyskać kształt ciasteczek.
  9. Włóż blaszkę do piekarnika i piecz ciasteczka przez około 12-15 minut, aż staną się lekko złociste.
  10. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze.
  11. Po ostygnięciu, przenieś ciasteczka na kratkę do całkowitego schłodzenia.
  12. Gotowe! Teraz możesz cieszyć się swoimi pysznymi ciasteczkami z sezamem.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *