Zupa koperkowa
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
20 min
Łączny czas:
30 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
polska
Zupa koperkowa to jedno z tych dań, które przypominają mi dom i ciepłe letnie dni. Wyjątkowy aromat kopru i delikatna, kremowa konsystencja sprawiają, że ta zupa to prawdziwa uczta dla kubków smakowych. Wydaje się, że tajemnicą doskonałej zupy koperkowej jest równowaga między delikatnym smakiem kopru a kremową bazą. Oto jak to zrobić.
Zupa koperkowa – składniki:
- 1 pęczek świeżego kopru
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 200 ml śmietanki 18%
- sól i pieprz do smaku
Alternatywy:
- Możesz zastąpić bulion warzywny bulionem drobiowym lub wodą.
- Jeżeli nie jesteś fanem śmietanki, możesz użyć mleka kokosowego dla nieco egzotycznego smaku.
Zupa koperkowa – przepis krok po kroku:
- Zacznij od przygotowania kopru. Koper umyj i posiekaj.
- W dużym garnku rozgrzej masło, dodaj mąkę i zacznij szybko mieszać, tworząc zasmażkę.
- Kiedy zasmażka zacznie się lekko brązowić, dodaj bulion warzywny, stale mieszając, aby uniknąć grudek.
- Dodaj posiekany koper do garnka i gotuj na średnim ogniu przez około 15 minut.
- Po tym czasie zdejmij garnek z ognia, dodaj śmietankę i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Jeśli wolisz gładką konsystencję, możesz zmiksować zupę blenderem.