Zupa paprykowa z kurczakiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Zupa paprykowa z kurczakiem jest rozgrzewająca, lekka i niesamowicie smaczna. Uwielbiam w niej głęboki aromat papryki, pomidorów, ziół i pasty paprykowej. Zupa ta jest też chuda – bo przegotowuję ją na piersi z kurczaka. Nie żałujcie warzyw – dodadzą zupie aromatu i gęstości. Ja lubię dość pikantne jedzenie więc czasem dodaję więcej niż jedną papryczkę chilli.
Zupa paprykowa z kurczakiem – składniki
- pół kilograma piersi z kurczaka
- 4 papryki – w dowolnych kolorach (oprócz zielonego)
- 1 papryczka chilli
- 2 marchewki
- 4 pomidory lub puszka pomidorów
- pasta paprykowa np. z tubki – moja miała słony, lekko wędzony aromat – użyłam wersji łagodnej
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- półtora litra bulionu lub ewentualnie 2 kostki rosołowe
- słodka suczona papryka – 2 łyżki stołowe
- ostra suszona papryka do smaku
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz do smaku
Zupa paprykowa z kurczakiem – przepis
- Kurczaka pokroić w paseczki, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną i odstawić do lodówki na około 15 minut.
- W międzyczasie pokroić paprykę w paski, marchewki w plastry, drobno posiekać chilli.
- Cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek podsmażyć z kurczakiem, papryką, marchewka i chili, Oprószyć solidnie słodką papryka, ostrą papryką i ziołami prowansalskimi.
- Zalać 1,5 l wrzątku lub bulionu – ja polecam użyć np chudego rosołu, dodać pokrojone w kostkę i obrane ze skórki pomidory, dodać 2 łyżki pasty paprykowej i na koniec (jeśli nie używacie bulionu) można dodać 2 kostki bulionowe i gotować około 40 minut.
- Gotową zupę można posypać natką pietruszki.
Zupa jest pyszna, lekka i zdrowa!