Żurek wigilijny
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Żur wigilijny to tradycyjne danie wigilijne, które nie może zabraknąć na polskim stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. Ten kwaśny zupowy specjał jest przygotowywany na bazie zakwasu żytniego i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem. Jeśli chcesz przygotować Żur wigilijny w domu, oto przepis, który Ci to umożliwi.
Żurek wigilijny – składniki
- 1 litr zakwasu żytniego
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 1 kawałek selera
- 1 liść laurowy
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu
- sól do smaku
- opcjonalnie: 1 kiełbasa
Żurek wigilijny – przepis krok po kroku
- W dużym garnku zagotuj zakwas żytni.
- Obierz i pokrój cebulę, marchewki, pietruszkę, por, ziemniaki i seler.
- Dodaj warzywa do garnka z zakwasem.
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól.
- Gotuj na małym ogniu przez około 1 godzinę, aż warzywa będą miękkie.
- Jeśli chcesz dodać kiełbasę, gotuj ją osobno i dodaj do zupy pod koniec gotowania.
- Sprawdź i dopraw zupę do smaku.
- Serwuj Żur wigilijny gorący, podając go z kromką chleba.
Żur wigilijny to pyszna i tradycyjna zupa, która idealnie wpisuje się w atmosferę świąt Bożego Narodzenia. Smacznego!