Żurek benedyktyński

Czas przygotowania:

30 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 50 min

Ilość porcji:

6-8

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Żurek benedyktyński to tradycyjne polskie danie, które zyskało popularność dzięki swojemu wyjątkowemu smakowi i aromatowi. Jest to zupa kwasowa, która jest przygotowywana na bazie zakwasu żytniego. Dodatek benedyktyńskiego piwa nadaje temu daniu unikalny charakter.

Żurek benedyktyński – składniki

  • 1 kg kiełbasy wieprzowej
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 szklanka zakwasu żytniego
  • 1 butelka benedyktyńskiego piwa
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku

Żurek benedyktyński – przepis krok po kroku

  1. Na początku, kiełbasę pokrój na plasterki, a cebulę i czosnek posiekaj.
  2. W dużym garnku rozgrzej masło i podsmaż cebulę oraz czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  3. Dodaj pokrojoną kiełbasę i smaż przez kilka minut, aż się zrumieni.
  4. Następnie, dodaj marchewkę, pietruszkę i por pokrojone w kostkę. Smaż wszystko razem przez kilka minut.
  5. Wlej bulion warzywny i zakwas żytni do garnka. Dodaj również benedyktyńskie piwo.
  6. Dodaj majeranek i ziele angielskie. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  7. Zmniejsz ogień i gotuj zupę na wolnym ogniu przez około 1 godzinę, aż warzywa będą miękkie, a smaki się połączą.
  8. W osobnym naczyniu rozpuść masło i dodaj mąkę. Mieszaj, aż powstanie gęsta masa.
  9. Do zupy dodaj przygotowaną masę z masła i mąki, mieszając cały czas, aby uniknąć grudek.
  10. Kontynuuj gotowanie zupy przez kolejne 10 minut, aż zgęstnieje.
  11. Serwuj gorący Żurek benedyktyński z kawałkami kiełbasy i świeżym chlebem.

Żurek benedyktyński to wyjątkowe danie, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Spróbuj go sam i delektuj się jego bogatym smakiem!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *