Krem z porów

Krem z porów 4.63/5 (92.50%) 8 głos[ów]

Krem z porów

Krem z porów przepis na delikatną, subtelną zupę z porów. Jej wykonanie jest bardzo łatwe i nie zajmie Wam więcej niż 25 minut. Ta zupa ma w sobie coś – wciągający aromaty warzyw, na czele których dumnie pręży się por. Por to bardzo zdrowe warzywo – poprawia wygląd skóry dzięki zawartej witaminie A i E, działa oczyszczająco na organizm, obniża cholesterol i wzmacnia odporność – por to idealne warzywo na jesień i zimę. Uwielbiam jego delikatny smak. Polecam też doskonałe danie z tego warzywa: por w szynce.

Krem z porów składniki:

4 dorodne pory

1 duża cebula

1 marchew

4 ziemniaki

1,5 – 2 litry bulionu warzywnego lub z kurczaka (ewentualnie z kostki rosołowej)

masło, a najlepiej klarowane masło do smażenia cebuli i porów

sól, pieprz, odrobina chilli

szczypior do podania

grzanki lub grissini (włoskie paluszki) do podania

Krem z porów przepis przygotowanie:

Cebulę posiekać na drobną kostkę i zeszklić na maśle klarowanym.

Pora umyć i obrać z pierwszej, zewnętrznej warstwy liści. Odkroić zielone liście – do zupy użyjemy białych i lekko zielonych części pora. Pokroić na plastry i dorzucić do cebuli. Smażyć około 10 minut. Następnie zalać bulionem (bulion powinien minimalnie przykryć warzywa)

Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę, dorzucić do bulionu.

Obrać marchew i dodać ją do zupy w całości lub w kilku dużych częściach – marchwi nie miksujcie bo zmieni kolor zupy, jej lekko słodkawy aromat przyda się w czasie gotowania.

Gdy ziemniaki będą miękkie zupę (oprócz marchwi) należy zmiksować na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty dolejcie bulionu. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną chilli.

Jeśli lubicie bardziej treściwe zupy możecie dodać śmietanę lub kostkę topionego serka – będzie pysznie.

Zupę serwować można ze szczypiorkiem i grzankami lub grissini (pszenne włoskie paluchy).

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top