Mizeria

Mizeria 2.90/5 (58.00%) 10 głos[ów]

Mizeria

Mizeria przepis czyli mój sposób na mizerię. Każdy ma swój sposób na mizerię, w zależnoci od regionu Polski, upodobań i smaku. Ja też mam na nią sposób – moja mizeria jest prosta, delikatna i bardzo szybka w przygotowaniu. Mizeria to niesamowicie podstawowe danie kuchni Polskiej i kuchni świata – Grecy mają tzatziki z czosnkiem i jogurtem, w Libanie popularna sałatka ze świeżego ogórka to khyar bi laban – jest słono kwaśna. Polacy też bardzo różnicują mizerie – niektórzy dodają cebuli inni octu, jedni śmietany słodkiej inni kwaśnej. Ja zdradzam Wam dziś sekrety mojej mizerii – oczywiście najlepszej.

Mizeria składniki:

3 świeże ogórki (obrane)

2 szczypty soli

2 szczypty pieprzu

2 płaskie łyżeczki cukru

200 gramów kwaśniej śmietany 18%

pół pęczka kopru

Mizeria składniki:

Ogórki myjemy i obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Następnie dodajemy soli, pieprzu i śmietany. Całość należy dobrze wymieszać  i dodać cukru – przełamie on smak słonego ogórka i stworzy bardzo delikatny aromat tej letniej sałatki. Pięknie pachnący koper doda aromatu i koloru mizerii. Najlepsza jest zimna i lekko „przegryziona” smakami – czyli spokojnie możecie przygotować mizerię godzinę przed obiadem. Ta aksamitna, prosta sałatka ma dla mnie smak lata – pasuje świetnie do sadzonego jajka i młodych ziemniaków lub kotleta schabowego czy na przykład mielonych: kotlety mielone

mizeria

mizeria

 

Share Button

Kategorie przepisu:

Komentarze

komentarze

Back to Top