Zupa meksykańska z mieloną wołowiną

Zupa meksykańska z mieloną wołowiną 5.00/5 (100.00%) 1 głos[ów]

Zupa meksykańska z mieloną wołowiną

Zupa meksykańska taco z mieloną wołowiną jest szalenia aromatyczna, gęsta i sycąca. Przygotujecie ją w mniej niż godzinę. Można się nią fantastycznie rozgrzać i niemiłosiernie objeść. Nie zapomnijcie o dodaniu kwaśnej śmietany przy podaniu – doskonale zrównoważy ostrość zupy.

Zupa meksykańska z mieloną wołowiną:

500 gramów mielonej wołowiny

2 średnie cebule

1 papryczka jalapeno – opcjonalnie chilli

4 ząbki czosnku

2 puszki pomidorów (jedną zmielić na sos)

1 puszka czerwonej fasoli

1 kolba świeżej kukurydzy – należy odkroić same ziarenka

3 łyżki koncentratu pomidorowego

1 łyżka prażonych nasion kolendry – rozgniecionych w moździerzu

litr bulionu wołowego – może być z kostki

pół łyżki prażonego kuminu – też należy go rozdrobnić w moździerzu

spora szczypta pieprzu cayenne

2 płaskie łyżki sproszkowanej czerwonej papryki

1 łyżka cukru

2 łyżki sosu Worchestershire

opcjonalnie szczypta suszonej cebuli i czosnku

odrobina sosu piri piri

mieszanka przypraw taco lub tex – mex dla podkręcenia smaku

sól do smaku

odrobina oleju do smażenie mięsa i cebuli

Do przybrania:

chrupki nachos lub taco

żółty ser

kwaśna śmietana

liście kolendry

szczypior

marynowane papryczki jalapeno

Zupa meksykańska z mieloną wołowiną:

Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i podsmażyć wołowinę aż zbrązowieje, odlać nadmiar wytopionego tłuszczu, a mięso przełożyć do garnka.

Cebulę podsmażyć na złoty kolor, pod koniec smażenia na patelnię dodać drobno posiekane jalapeno i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość przełożyć do garnka z mięsem i zalać około 1 – 1,5 l bulionu wołowego (może być z kostki). Doprowadzić do wrzenia.

Ze świeżej kolby kukurydzy odkroić ziarenka i dodać do zupy. Gotować około 10 minut, dopiero po tym czasie można dodać pomidory.

1 puszkę pomidorów zmielić blenderem i dolać do zupy, drugą puszkę krojonych pomidorów dodać bez mielenia. Następnie dorzucić do garnka puszkę czerwonej fasoli – uprzednio przepłukanej.

Na suchej patelni uprażyć łyżkę nasion kolendry i pół łyżki nasion kuminu – następnie przyprawy należy rozdrobić w moździerzu.

Doprawić zupę przyprawami: tex-mex, kolendrą, kuminem, pieprzem cayenne, cukrem, solą, czerwoną papryką oraz sosem piri piri i Worchestershire. Zupa powinna być pikantna, ale inne smaki też muszą być wyraźnie wyczuwalne. Żeby poczuć jeszcze więcej smaku polecam dodanie małej łyżeczki sproszkowanej cebuli.

Całość, już na talerzu przybrać liśćmi kolendry, nachosami, żółtym serem, marynowanymi papryczkami jalapeno i szczypiorkiem oraz kleksem kwaśnej śmietany, która doskonale zrównoważy pikantność zupy.

zupa meksykańska taco

Share Button

Kategorie przepisu:

  • http://www.soox.pl/ soox

    Uwielbiam kuchnię meksykańską. Jest przede wszystkim ostra, a ja lubię, kiedy pali mnie jęzor. Zupa przypomina mi gulasz, a to kolejny plus przepisu :)

Komentarze

komentarze

Back to Top