Sernik na zimno z twarogu

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Sernik na zimno z twarogu – składniki

  • 500g twarogu
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 200g cukru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 250ml śmietany kremówki
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji

Sernik na zimno z twarogu – przepis krok po kroku

  1. W misce rozgnieć herbatniki na drobne kawałki.
  2. W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj rozgniecione herbatniki. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie jednolita masa.
  3. Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno papierem do pieczenia.
  4. Przełóż masę z herbatników do tortownicy i równomiernie rozprowadź po dnie. Włóż do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
  5. W międzyczasie namocz żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody i pozostaw na kilka minut, aż napęcznieje.
  6. W osobnym naczyniu wymieszaj twaróg, cukier, sok i skórkę z cytryny. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.
  7. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
  8. Do masy serowej dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby połączyć składniki.
  9. Wyjmij tortownicę z lodówki i wylej na nią masę serową. Wyrównaj powierzchnię.
  10. Wstaw sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby stężał.
  11. Przed podaniem udekoruj sernik na zimno z twarogu świeżymi owocami, jeśli chcesz.

Teraz możesz cieszyć się pysznym i orzeźwiającym sernikiem na zimno z twarogu!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *