Sernik na zimno z jagodami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Sernik na zimno z jagodami


Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami – składniki

  • 500g serka mascarpone
  • 200g herbatników
  • 100g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250g jagód (można użyć również innych owoców)
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki żelatyny
  • 200ml śmietany kremówki

Sernik na zimno z jagodami – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj herbatniki: rozgnieć je w misce lub umieść w woreczku i rozkrusz wałkiem.
  2. W rondelku rozpuść masło, dodaj rozgniecione herbatniki i wymieszaj.
  3. Przygotuj formę do sernika, wyłóż dno papierem do pieczenia.
  4. Przełóż masę z herbatników do formy i równomiernie rozprowadź, dociskając do spodu.
  5. Włóż formę do lodówki na około 30 minut, aby masa stężała.
  6. W międzyczasie przygotuj krem: w misce wymieszaj ser mascarpone, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny.
  7. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodaj do masy serowej.
  8. Ubij śmietanę kremówkę na sztywno, a następnie delikatnie wmieszaj ją do masy serowej.
  9. Wyjmij formę z lodówki i na spód herbatnikowy wylej przygotowaną masę serową.
  10. Wierzch sernika udekoruj jagodami.
  11. Włóż sernik do lodówki na co najmniej 4 godziny, aby dobrze stężał.
  12. Przed podaniem, delikatnie wyjmij sernik z formy i podawaj schłodzony.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *