Chłodnik z awokado
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Chłodnik z awokado to pyszne i orzeźwiające danie idealne na letnie dni. Połączenie awokado, ogórka i jogurtu tworzy doskonałą kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni.
Chłodnik z awokado – składniki
- 2 dojrzałe awokado
- 1 ogórek
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 500 ml jogurtu naturalnego
- Sok z 1 limonki
- Garść świeżej mięty
- Sól i pieprz do smaku
Chłodnik z awokado – przepis krok po kroku
- Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Ogórek również obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek i cebulę posiekaj drobno.
- W misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z limonki, posiekany czosnek i cebulę.
- Dodaj pokrojone awokado i ogórek do miski z jogurtem. Całość delikatnie wymieszaj.
- Posól i popieprz do smaku.
- Chłodnik z awokado przełóż do lodówki i pozostaw na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
- Przed podaniem posyp chłodnik świeżą miętą.
Chłodnik z awokado jest gotowy do podania. Możesz go podać jako lekkie danie główne lub jako przystawkę. Smacznego!