Chłodnik z awokado

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Chłodnik z awokado to pyszne i orzeźwiające danie idealne na letnie dni. Połączenie awokado, ogórka i jogurtu tworzy doskonałą kompozycję smakową, która z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom zdrowej kuchni.

Chłodnik z awokado – składniki

  • 2 dojrzałe awokado
  • 1 ogórek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 500 ml jogurtu naturalnego
  • Sok z 1 limonki
  • Garść świeżej mięty
  • Sól i pieprz do smaku

Chłodnik z awokado – przepis krok po kroku

  1. Awokado obierz, usuń pestkę i pokrój w kostkę. Ogórek również obierz i pokrój w drobną kostkę.
  2. Czosnek i cebulę posiekaj drobno.
  3. W misce wymieszaj jogurt naturalny, sok z limonki, posiekany czosnek i cebulę.
  4. Dodaj pokrojone awokado i ogórek do miski z jogurtem. Całość delikatnie wymieszaj.
  5. Posól i popieprz do smaku.
  6. Chłodnik z awokado przełóż do lodówki i pozostaw na minimum 1 godzinę, aby smaki się przegryzły.
  7. Przed podaniem posyp chłodnik świeżą miętą.

Chłodnik z awokado jest gotowy do podania. Możesz go podać jako lekkie danie główne lub jako przystawkę. Smacznego!

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *