Polędwiczki z kurczaka

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Polędwiczki z kurczaka – składniki

  • 4 polędwiczki z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • Sok z 1 cytryny
  • Opcjonalnie: świeże zioła do dekoracji

Polędwiczki z kurczaka – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, paprykę, sól, pieprz i sok z cytryny.
  2. Polędwiczki z kurczaka umyj i osusz. Następnie obtocz je w przygotowanej marynacie, tak aby były równomiernie pokryte.
  3. Pozostaw polędwiczki w marynacie na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
  4. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek i usmaż polędwiczki z kurczaka z obu stron na złoty kolor. Możesz również użyć grillowej patelni lub grillować na ruszcie.
  5. Gdy polędwiczki będą gotowe, wyjmij je z patelni i odłóż na talerz. Możesz je udekorować świeżymi ziołami, takimi jak natka pietruszki czy kolendra.
  6. Podawaj polędwiczki z kurczaka na gorąco, najlepiej z ulubionymi dodatkami, takimi jak ziemniaki lub sałatka.

Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *