Galaretka drobiowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Galaretka drobiowa to klasyczne danie, które idealnie sprawdza się jako przystawka na różnego rodzaju uroczystości. Jest lekka, orzeźwiająca i bardzo smaczna. Jej przygotowanie jest proste, a efekt końcowy z pewnością zachwyci Twoich gości.

Galaretka drobiowa – składniki

  • 1 kg drobiu (np. kurczak, indyk)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka żelatyny
  • opcjonalnie: natka pietruszki do dekoracji

Galaretka drobiowa – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku umieść drobiowe mięso, marchewki, pietruszki, cebulę, czosnek, liście laurowe i ziele angielskie.
  2. Dodaj wodę, tak aby składniki były całkowicie przykryte.
  3. Dopraw solą i pieprzem.
  4. Zagotuj zawartość garnka, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
  5. Wyjmij mięso i warzywa z bulionu, a bulion odcedź przez sitko, aby pozbyć się resztek.
  6. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie dodaj do gorącego bulionu, mieszając, aż się całkowicie rozpuści.
  7. W misce umieść mięso i warzywa, a następnie zalej je gorącym bulionem z żelatyną.
  8. Odstaw galaretkę do ostygnięcia, a następnie umieść w lodówce na kilka godzin, aż stężeje.
  9. Przed podaniem udekoruj galaretkę natką pietruszki.

Teraz, gdy znasz przepis na Galaretkę drobiową, możesz zaskoczyć swoich gości tym wyjątkowym daniem. Smacznego!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *