Domowa galaretka wiśniowa

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Domowa galaretka wiśniowa – składniki

  • 500g wiśni (można użyć mrożonych)
  • 200g cukru
  • 500ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • opcjonalnie: kilka listków mięty do dekoracji

Domowa galaretka wiśniowa – przepis krok po kroku

  1. Wiśnie dokładnie umyj i usuń pestki.
  2. W garnku wymieszaj wodę, cukier i sok z cytryny. Podgrzewaj na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodaj wiśnie do garnka i gotuj na małym ogniu przez około 10 minut, aż owoce zmiękną.
  4. W międzyczasie, w osobnym naczyniu, rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody. Odczekaj kilka minut, aż żelatyna napęcznieje.
  5. Do garnka z wiśniami dodaj napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
  6. Zdejmij garnek z ognia i pozostaw galaretkę do ostygnięcia.
  7. Przelej ostudzoną galaretkę do foremek lub szklanek.
  8. Umieść galaretkę w lodówce i pozostaw do stężenia przez co najmniej 4 godziny.
  9. Przed podaniem udekoruj galaretkę listkami mięty, jeśli chcesz.

Domowa galaretka wiśniowa jest idealnym deserem na letnie dni. Jej słodko-kwaśny smak i delikatna konsystencja sprawiają, że jest uwielbiana przez wszystkich. Możesz podawać ją samą lub jako dodatek do lodów, ciast czy deserów. Spróbuj tego prostego przepisu i ciesz się smakiem Domowej galaretki wiśniowej!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *