Ciasto z galaretką

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Ciasto z galaretką – składniki

  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 2 opakowania galaretki o różnych smakach (np. truskawkowa i cytrynowa)
  • 500 ml gorącej wody
  • 500 ml zimnej wody
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • opcjonalnie: owoce do dekoracji

Ciasto z galaretką – przepis krok po kroku

  1. Przygotuj biszkopty, rozłóż je na dnie formy do ciasta.
  2. Rozpuść jedno opakowanie galaretki w 250 ml gorącej wody, a następnie dodaj 250 ml zimnej wody. Dokładnie wymieszaj i wlej na biszkopty. Wstaw do lodówki i poczekaj, aż galaretka zacznie tężeć.
  3. W międzyczasie ubij śmietanę kremówkę z cukrem na sztywno.
  4. Na części zaczynającej tężeć galaretki, równomiernie rozprowadź ubitą śmietanę.
  5. Przygotuj drugą galaretkę, postępując tak samo jak w punkcie 2. Wlej ją ostrożnie na warstwę śmietany.
  6. Wstaw ciasto z powrotem do lodówki i pozostaw je tam, aż druga galaretka całkowicie stężeje.
  7. Jeśli chcesz, możesz udekorować ciasto świeżymi owocami przed podaniem.
  8. Podawaj schłodzone.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *