Domowa galaretka z liczi

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Domowa galaretka z liczi – składniki

  • 500 ml soku z liczi
  • 100 g cukru
  • 10 g żelatyny
  • opcjonalnie: kilka plasterków świeżych liczi do dekoracji

Domowa galaretka z liczi – przepis krok po kroku

  1. W niewielkim garnku podgrzej sok z liczi razem z cukrem, aż cukier się rozpuści.
  2. Żelatynę wsyp do miseczki i zalej zimną wodą, poczekaj, aż napęcznieje.
  3. Podgrzewaj sok z liczi na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia.
  4. Wyciśnij żelatynę, aby pozbyć się nadmiaru wody, a następnie dodaj ją do podgrzanego soku z liczi. Mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.
  5. Przelej mieszankę do foremek lub szklanek, a następnie włóż je do lodówki na kilka godzin, aż galaretka stężeje.
  6. Przed podaniem udekoruj galaretkę plasterkami świeżych liczi.

Domowa galaretka z liczi to idealne danie na letnie dni. Jej delikatny smak i orzeźwiająca konsystencja sprawiają, że jest to doskonały deser dla całej rodziny. Możesz również eksperymentować z dodatkami, takimi jak bita śmietana czy posypka z orzechów. Domowa galaretka z liczi to prawdziwa uczta dla podniebienia!

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *