Domowa pizza balls

Czas przygotowania:

10 min

Czas gotowania:

1 godz. 20 min

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:

Domowa pizza balls – składniki

  • 500g ciasta na pizzę (lub gotowe ciasto na pizzę)
  • 200g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
  • 100g szynki, pokrojonej w kostkę
  • 100g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól i pieprz do smaku
  • sos pomidorowy do podania

Domowa pizza balls – przepis krok po kroku

  1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  2. Na dużej powierzchni rozwałkuj ciasto na pizzę na prostokąt o grubości około 0,5 cm.
  3. Na jednej połowie ciasta rozłóż szynkę, pieczarki, cebulę, paprykę i ser mozzarella.
  4. Posyp całość suszonym oregano, solą i pieprzem.
  5. Złóż drugą połowę ciasta na nadzienie i dokładnie zamknij brzegi, tworząc kulki.
  6. Przekrój kulki na mniejsze kawałki, o grubości około 2-3 cm.
  7. Ułóż kawałki na blasze do pieczenia, posmarowanej oliwą z oliwek.
  8. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 15-20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
  9. Podawaj z sosem pomidorowym.

 

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *