Dżem z malin

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Dżem z malin


Dżem z malin

Dżem z malin – składniki

  • 500g malin
  • 300g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka żelatyny

Dżem z malin – przepis krok po kroku

  1. Maliny dokładnie umyj i osącz z wody.
  2. W dużym garnku wymieszaj maliny, cukier i sok z cytryny.
  3. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści.
  4. Gdy maliny zaczną się rozpadać, zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, często mieszając.
  5. Jeśli chcesz, aby dżem miał gęstszą konsystencję, możesz dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Wymieszaj dokładnie.
  6. Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, dokładnie je zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw do ostygnięcia.
  7. Dżem z malin jest gotowy do spożycia! Możesz go przechowywać w lodówce przez kilka tygodni.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *