Dżem morelowy
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Dżem morelowy to pyszna i aromatyczna przekąska, która doskonale smakuje na kanapkach, naleśnikach czy wypiekach. Jeśli masz dostęp do świeżych moreli, koniecznie wypróbuj ten przepis!
Dżem morelowy – składniki
- 1 kg dojrzałych moreli
- 500 g cukru
- sok z 1 cytryny
- opcjonalnie: 1 łyżeczka cynamonu
Alternatywnie, możesz użyć mniej cukru lub zastąpić go słodzikiem, jeśli wolisz mniej słodki dżem. Cynamon dodaje dodatkowego smaku, ale jeśli nie przepadasz za tym przyprawą, możesz go pominąć.
Dżem morelowy – przepis krok po kroku
- Morele umyj, przekrój na pół i usuń pestki.
- W dużym garnku umieść morele, cukier i sok z cytryny.
- Całość zagotuj na średnim ogniu, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 30 minut, często mieszając, aż dżem zgęstnieje.
- Jeśli chcesz dodać cynamon, teraz jest odpowiedni moment. Wsyp łyżeczkę cynamonu do garnka i dokładnie wymieszaj.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odwróć do góry dnem. Pozostaw słoiki w tej pozycji do ostygnięcia, co pomoże w utworzeniu szczelnego zamknięcia.
- Dżem morelowy jest gotowy do spożycia po całkowitym ostygnięciu. Przechowuj go w lodówce i spożywaj w ciągu kilku tygodni.
Teraz możesz cieszyć się domowym dżemem morelowym o intensywnym smaku i aromacie. Smacznego!