Kurczak w kapuście
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kurczak w kapuście
Kurczak w kapuście – składniki
- 1 kg kurczaka (można użyć również indyka)
- 1 duża główka kapusty (może być biała lub kiszona)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- Sól i pieprz do smaku
Kurczak w kapuście – przepis krok po kroku
- Na początku oczyść i pokrój kurczaka na porcje.
- Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście i pokrój ją na cienkie paski.
- Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki.
- W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
- Dodaj kurczaka i smaż go na złoty kolor z każdej strony.
- Dodaj marchewki, paprykę, majeranek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
- Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a kapusta miękka.
- Sprawdź i dopraw do smaku.
- Serwuj gorący kurczak w kapuście na talerzach, podając go np. z ziemniakami lub kaszą.