Kurczak w kapuście

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Kurczak w kapuście


Kurczak w kapuście

Kurczak w kapuście – składniki

  • 1 kg kurczaka (można użyć również indyka)
  • 1 duża główka kapusty (może być biała lub kiszona)
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • Sól i pieprz do smaku

Kurczak w kapuście – przepis krok po kroku

  1. Na początku oczyść i pokrój kurczaka na porcje.
  2. Kapustę umyj, usuń zewnętrzne liście i pokrój ją na cienkie paski.
  3. Cebule i czosnek obierz i posiekaj.
  4. Marchewki obierz i pokrój w plasterki.
  5. W dużym garnku rozgrzej olej i podsmaż cebulę i czosnek, aż staną się miękkie i lekko złociste.
  6. Dodaj kurczaka i smaż go na złoty kolor z każdej strony.
  7. Dodaj marchewki, paprykę, majeranek i tymianek. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Dodaj pokrojoną kapustę i dokładnie wymieszaj z resztą składników.
  9. Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny, aż kurczak będzie miękki i soczysty, a kapusta miękka.
  10. Sprawdź i dopraw do smaku.
  11. Serwuj gorący kurczak w kapuście na talerzach, podając go np. z ziemniakami lub kaszą.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *