Kotlety z cukinii
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii – składniki
- 2 średnie cukinie
- 1 cebula
- 2 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1/4 szklanki startego żółtego sera
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- olej roślinny do smażenia
Kotlety z cukinii – przepis krok po kroku
Aby przygotować pyszne kotlety z cukinii, postępuj zgodnie z poniższymi krokami:
- Na początku obierz i zetrzyj cukinie na tarce o grubych oczkach. Następnie odcisnij nadmiar soku z cukinii, aby kotlety nie były zbyt wilgotne.
- W misce wymieszaj startą cukinię, posiekaną cebulę, jajka, bułkę tartą, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Na patelni rozgrzej olej roślinny. Formuj kotlety z masy cukiniowej i delikatnie obtaczaj je w bułce tartej, aby były chrupiące na zewnątrz.
- Smaż kotlety na rozgrzanej patelni z obu stron, aż staną się złociste i chrupiące.
- Gotowe kotlety z cukinii podawaj na gorąco, najlepiej z ulubionym sosem i dodatkowymi warzywami.
Smacznego!