Pancakes bez masła
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Łączny czas:
Ilość porcji:
Stopień trudności:
Typ kuchni:
Pancakes bez masła
Pancakes bez masła – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 1 1/2 szklanki mleka (można użyć mleka roślinnego jako alternatywy)
- 1 łyżka oleju roślinnego (można użyć oleju kokosowego jako alternatywy)
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
Pancakes bez masła – przepis krok po kroku
- W dużej misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj mleko, olej roślinny i ekstrakt waniliowy (jeśli używasz).
- Wlej mokre składniki do suchych składników i delikatnie wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Nie mieszaj zbyt intensywnie, aby uniknąć nadmiernego rozwinięcia glutenu w mące.
- Rozgrzej patelnię na średnim ogniu i lekko natłuść ją olejem roślinnym.
- Łyżką nakładaj porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Smaż pancakes z obu stron, aż staną się złociste.
- Podawaj gorące pancakes bez masła z ulubionymi dodatkami, takimi jak syrop klonowy, owoce lub bita śmietana.
Smacznego!