Ciasto z jagodami

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Ciasto z jagodami


Ciasto z jagodami

Ciasto z jagodami – składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła (lub margaryny)
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 250g świeżych jagód (można również użyć mrożonych)
  • 2 łyżki cukru pudru (do posypania)

Ciasto z jagodami – przepis krok po kroku

  1. W misce wymieszaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
  2. Dodaj masło i rozdrobnij je palcami, aż powstanie kruszonka.
  3. Do kruszonki dodaj jajka i ekstrakt waniliowy, następnie zagnieć ciasto.
  4. Ciasto zawijaj w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj jagody – umyj je i osusz.
  6. Po 30 minutach wyjmij ciasto z lodówki i podziel je na dwie części.
  7. Na spód formy do pieczenia wyłóż jedną część ciasta, równomiernie rozprowadzając je na dnie.
  8. Na ciasto wyłóż jagody, równomiernie je rozkładając.
  9. Na jagody wyłóż drugą część ciasta, równomiernie rozprowadzając je na wierzchu.
  10. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
  11. Po upieczeniu, wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  12. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *