Sernik na zimno z mascarpone
Czas przygotowania:
4 godz. 20 min
Czas gotowania:
5 min
Łączny czas:
4 godz. 25 min
Ilość porcji:
6-8
Stopień trudności:
łatwy
Typ kuchni:
międzynarodowa, polska
Sernik na zimno z mascarpone – składniki
- 250g herbatników
- 150g masła (lub margaryny)
- 500g sera mascarpone
- 200g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 250ml śmietany kremówki (30% tłuszczu)
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki żelatyny
- 200ml gorącej wody
- owoce do dekoracji (np. truskawki, maliny)
Sernik na zimno z mascarpone – przepis krok po kroku
- Przygotuj formę o średnicy około 24 cm, wyłóż ją papierem do pieczenia.
- Herbatniki umieść w woreczku strunowym i rozgnieć je wałkiem do uzyskania drobnych kawałków.
- Rozpuść masło (lub margarynę) i wymieszaj je z rozgniecionymi herbatnikami. Powstałą masę wyłóż na dno formy i dokładnie wyrównaj.
- W misce umieść ser mascarpone, cukier, ekstrakt waniliowy i sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
- W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę na sztywno.
- Do żelatyny dodaj gorącą wodę i dokładnie wymieszaj, aż żelatyna się rozpuści.
- Do masy serowej dodaj rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj wszystko razem.
- Na koniec dodaj ubitą śmietanę i delikatnie wymieszaj, aby składniki się połączyły.
- Gotową masę wylej na spód herbatnikowy w formie i wyrównaj powierzchnię.
- Wstaw sernik do lodówki na minimum 4 godziny (najlepiej na całą noc), aby stężał.
- Przed podaniem udekoruj sernik na zimno z mascarpone ulubionymi owocami, np. truskawkami lub malinami.