Śledź z cebulą

Czas przygotowania:

2 godz. 20 min

Czas gotowania:

...

Łączny czas:

2 godz. 20 min

Ilość porcji:

2-3

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Śledź z cebulą – składniki

  • 1 średni śledź
  • 2 cebule
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • opcjonalnie: kilka plasterków cytryny do dekoracji

Śledź z cebulą – przepis krok po kroku

  1. Śledzia dokładnie oczyść, usuwając łuski i ości. Następnie pokrój go na cienkie plastry.
  2. Cebule obierz i pokrój w cienkie półplasterki.
  3. W misce wymieszaj ocet winny, olej, sól i pieprz.
  4. Dodaj pokrojone plastry śledzia i cebulę do miski z sosem. Delikatnie wymieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
  5. Odstaw przykryte na minimum 2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
  6. Przed podaniem udekoruj śledzia z cebulą plasterkami cytryny.

Śledź z cebulą to tradycyjne danie, które idealnie sprawdzi się na świątecznym stole. Możesz podać go jako przystawkę lub jako dodatek do kanapek. Smak śledzia w połączeniu z delikatną cebulą i aromatycznym sosem jest niezwykle wyjątkowy. Przygotowanie tego dania jest proste i nie wymaga dużo czasu. Śledź z cebulą to doskonały wybór dla miłośników rybnych smakołyków.

Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *