Sernik ze śliwkami

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

1 godz.

Łączny czas:

1 godz. 20 min

Ilość porcji:

8-10

Stopień trudności:

łatwy

Typ kuchni:

polska

Sernik ze śliwkami – składniki

  • 500g sera białego
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 500g śliwek
  • 2 łyżki cukru pudru

Sernik ze śliwkami – przepis krok po kroku

  1. Wymieszaj ser biały, jajka, cukier, mąkę pszeniczną, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy w dużej misce.
  2. Obierz śliwki i usuń pestki.
  3. Wysmaruj formę do pieczenia masłem i posyp ją bułką tartą.
  4. Wylej połowę masy serowej do formy, a następnie ułóż na niej połowę śliwek.
  5. Posyp śliwki cukrem pudrem.
  6. Wylej resztę masy serowej na śliwki i ułóż na wierzchu pozostałe śliwki.
  7. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 50-60 minut, aż sernik nabierze złocistego koloru.
  8. Po upieczeniu, wyjmij sernik ze śliwkami z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  9. Przed podaniem, posyp sernik ze śliwkami dodatkową porcją cukru pudru.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2874

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *