Curry z ciecierzycy i kalafiora

Czas przygotowania:

20 min

Czas gotowania:

30 min

Łączny czas:

50 min

Ilość porcji:

6

Stopień trudności:

łatwe

Typ kuchni:

międzynarodowa

Curry z ciecierzycy i kalafiora – składniki

  • 1 mały kalafior, pokrojony na różyczki
  • 1 puszka ciecierzycy, odsączona
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • Sól i pieprz do smaku
  • Oliwa z oliwek do smażenia
  • Świeża kolendra do dekoracji (opcjonalnie)

Curry z ciecierzycy i kalafiora – przepis krok po kroku

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj posiekaną cebulę i czosnek, smaż przez kilka minut, aż będą miękkie i lekko zrumienione.
  3. Dodaj curry, kurkumę, kmin rzymski, kolendrę i paprykę w proszku. Smaż przez kolejne 2 minuty, mieszając, aby składniki się połączyły i uwolniły aromat.
  4. Dodaj pokrojony kalafior i ciecierzycę. Mieszaj, aby składniki się wymieszały z przyprawami.
  5. Dodaj pomidory krojone wraz z sokiem z puszki. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aż kalafior będzie miękki.
  6. Wlej mleczko kokosowe i dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez kilka minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
  7. Dopraw curry solą i pieprzem do smaku.
  8. Serwuj curry z ciecierzycy i kalafiora na talerzach, posypane świeżą kolendrą jako dekoracją.
Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2947

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *