Pasta z ciecierzycy

Czas przygotowania:

Czas gotowania:

Łączny czas:

Ilość porcji:

Stopień trudności:

Typ kuchni:




Pasta z ciecierzycy


Pasta z ciecierzycy

Pasta z ciecierzycy – składniki

  • 1 puszka ciecierzycy (400g), odcedzona
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki tahini (past z sezamu)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • opcjonalnie: 1/4 łyżeczki czerwonej papryki
  • opcjonalnie: 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Pasta z ciecierzycy – przepis krok po kroku

  1. W blenderze lub robocie kuchennym umieść odcedzoną ciecierzycę, posiekany czosnek, sok z cytryny, tahini, oliwę z oliwek, sól, pieprz i opcjonalnie czerwoną paprykę.
  2. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką pastę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj trochę wody lub oliwy z oliwek.
  3. Przełóż pastę do miseczki i posyp posiekaną natką pietruszki.
  4. Pasta z ciecierzycy jest gotowa do podania. Możesz ją wykorzystać jako dip do warzyw, smarować na pieczywo lub dodawać do sałatek.

Smacznego!


Rate this post
Karolina Kwiatkowska
Karolina Kwiatkowska

Cześć, jestem Karolina, z zawodu i zamiłowania jestem kucharzem. Na moim blogu chce z wami dzielić się wszystkimi, pysznymi przepisami, które tworzę na co dzień. Korzystajcie... i smacznego!

Artykuły: 2798

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *