Wilgotna babka cytrynowa
Czas przygotowania:
20 min
Czas gotowania:
1 godz. 00 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
12
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Wilgotna babka cytrynowa – składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- ¾ szklanki oleju roślinnego
- ¾ szklanki mleka
- 4 jajka
- 2 łyżki startej skórki z cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- opcjonalnie: lukier do dekoracji
Wilgotna babka cytrynowa – przepis krok po kroku
- W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól.
- W drugiej misce wymieszaj olej, mleko, jajka, startą skórkę z cytryny i sok z cytryny.
- Stopniowo dodawaj suchą mieszankę do mokrej mieszanki, mieszając delikatnie, aż składniki się połączą.
- Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy do babki.
- Wstaw formę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 50-60 minut w temperaturze 180°C.
- Po upieczeniu wyjmij babkę z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie przez kilka minut.
- Wyjmij babkę z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia na kratce.
- Jeśli chcesz, możesz udekorować babkę lukrem przed podaniem.
Wilgotna babka cytrynowa to doskonałe ciasto o intensywnym cytrynowym smaku. Możesz podać je jako deser lub na popołudniową herbatę. Ta wilgotna babka z pewnością zachwyci Twoje podniebienie swoją konsystencją i aromatem cytryny. Spróbuj tego przepisu i delektuj się smakiem Wilgotnej babki cytrynowej!