Pieczone polędwiczki wieprzowe
Czas przygotowania:
30 min
Czas gotowania:
30 min
Łączny czas:
1 godz. 00 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Pieczone polędwiczki wieprzowe – składniki
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 cytryna, pokrojona w plastry
Pieczone polędwiczki wieprzowe – przepis krok po kroku
- Przygotuj marinatę, mieszając oliwę z oliwek, czosnek, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, paprykę i cukier brązowy w misce.
- Polędwiczki wieprzowe umieść w misce z marinatą, dokładnie je obtaczając, a następnie odstaw na minimum 30 minut, aby mięso nabrało smaku.
- Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 200°C.
- Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy z oliwek i podsmaż polędwiczki wieprzowe z każdej strony, aż będą miały złoty kolor.
- Przełóż polędwiczki wieprzowe na blaszkę do pieczenia, ułóż na nich plastry cytryny i wstaw do rozgrzanego piekarnika.
- Pieczone polędwiczki wieprzowe przez około 20-25 minut, aż będą miękkie i soczyste.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia przez kilka minut.
- Podawaj pieczone polędwiczki wieprzowe na talerzu, dekorując je świeżymi ziołami i dodatkowymi plasterkami cytryny.