Kotlety mielone z cebulką, czosnkiem i majerankiem
Czas przygotowania:
10 min
Czas gotowania:
1 godz. 20 min
Łączny czas:
1 godz. 20 min
Ilość porcji:
4
Stopień trudności:
łatwe
Typ kuchni:
międzynarodowa
Kotlety mielone – to tradycyjne polskie danie, na pozór może wydawać się nudne, ale moim zdaniem w kotletach drzemie potęga smaku i zapachu. Bardzo lubię kotlety mielone, ale tylko takie idealnie doprawione i świetnie usmażone – co wcale do najprostszych nie należy. Zdarzają się wśród kotletów krążki hokejowe – czyli spalone z zewnątrz i surowe w środku, kotlety blade – czyli za mało rumiane, kotlety za słone i nie dopieprzone – jak zrobić te idealne? Chyba znam sekret!
Kotlety mielone z cebulką, czosnkiem i majerankiem – składniki
- 1/2 kg mięsa mielonego – najlepiej z łopatki zmielonej na naszych oczach
- 1 jajko
- pół czerstwej bułki rozmoczonej w wodzie
- 1 średnie cebula drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku – drobniutko posiekane
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka majeranku
- łyżka stołowa płaska soli
- solidnych kilka szczypt pieprzu
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
Kotlety mielone z cebulką, czosnkiem i majerankiem – przepis
- Posiekać drobno cebulę i czosnek – można je podsmażyć – ja wolę dodawać surowe.
- W misce wymieszać mięso z jajkiem, rozmoczoną bułką – lekko odciśniętą, dodać cebulę i przyprawy: majeranek, sól, pieprz, pietruszka – wymieszać dokładnie.
- Następnie małe okrągłe, lekko spłaszczone klopsy obtoczyć w bułce tartej.
- Sekret smażenia: smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, ale na małym ogniu, żeby stopniowo się rumieniły.
Jeśli nie macie pewności czy dobrze je przyprawiliście – usmażcie najpierw jednego małego kotleta mielonego i ewentualnie doprawcie masę. Do mielonych doskonale pasują ogórki małosolne